11. března 1702 – Vyšel první britský deník The Daily Courant

Tituly jako The Guardian, Daily Mail, The Times nebo bulvární The Sun jsou celosvětově známé. Počátky denního tisku však sahají daleko hlouběji. Dnešním dnem započal tisk prvního britského deníku, založeného Samuelem Bucklym.

Dnes je to přesně 318 let, kdy vyšel první londýnský deník. Od novin jak je známe, se ale značně lišil. Obsahoval totiž pouze jednu stránku nabízející dva odstavce zpráv.

Jelikož byly noviny ještě v plenkách, měl jejich formát spíše knižní podobu. Čtenářům nabízel jen přeložené články z holandských a francouzských tiskovin, protože nejbezpečnější částí novin bylo zahraniční zpravodajství, kde hrozilo minimální riziko žaloby. Na zadní straně se pak nacházela inzerce.

The Daily Courant si držel prvenství v žebříčku britských deníků do roku 1719, kdy se k němu přidal The Daily Post. Posléze přicházely další tituly, až v roce 1724 vycházely pro Londýn už celkem 4 deníky – The Daily Courant, The Daily Post, The Daily Journal a The Daily Advertiser. Deník původně vycházel na Fleet street, což je známá londýnská ulice, která je i v dnešní době synonymem pro britský tisk.

Podle hesla „podávat zprávy denně a nestranně“ vycházel titul do roku 1735, kdy se spojil s The Daily Gazette.

Přidat komentář